24
февраль
2020
"Тиімді тамақтанудағы 10 қателік " атты баяндамасының анықтамасы
2019-2020 оқу жылы №35 жалпы білім беретін мектебі
Тамақтанудағы 10 қателік
анықтамасы
Тамақтанудағы 10 қателік
анықтамасы
Шамадан тыс салмақ жинауға әкелетінін ескерген жөн:
•Тамақты көп жейміз. Бізге күніне 2660 килокалория қажет болса, көбіміз одан асырып жібереміз.
•Қашанда майлы тамақты жақсы көреміз. Әр адамға күніне 80 грамм ғана май қажет.
•Қандай тағамды ішіп-жегеніміз жөн, оны таңдап – талғай жеген жөн.
•Әр түрлі газдалған сусындарды көп ішеміз.
•Өз уақытында тамақтанбаймыз. Дастархан үстіндегі тамақты тез ішіп, тез жейміз. Тамақтану мерзімімен санаспаймыз. Негізінен, күніне 3-4 рет тамақтанған абзал.
•Тәттіні көп жейміз. Қант, конфет, торт, т.б. асыра ішіп-жейміз.
•Тамақты жақсы әзірлеп, дұрыс сақтай білмейміз. Біз көбінесе қуырған тағамды, тұзы көп асты дайындаймыз.
•Кешкілік теледидар көріп отырып тамақ ішкенді ұнатамыз.
•Тағамдардың құрамына көңіл бөлмейміз. Бізге міндетті түрде әр тамақтың құрамында қанша белок, май,көмірсу, дәрумендер мөлшері бар екенін білген жөн.
•Тамақты жасқа қарай ішіп-жеуге тиістіміз. Біздің бір жаман әдетіміз 6-10 жас аралығындағы баланы көп тамақтандыруға тырысамыз. Егде жастағылардың аз –аздап тамақтанғаны дұрыс.Адамның денсаулығының 80% оның қалай тамақтануына байланысты болады. Дұрыс тамақтана білу арқылы адам өзіне қажетті заттарды алады.
Медбике: Балапанова.М