17
февраль
2020
№35 жалпы білім беретін мектебі. Тиімді тамқтану іс-шара жоспарының жұмысы
2019-2020 оқу жылы №35 жалпы білім беретін мектебі
Тиімді тамқтану іс-шара жоспарының.
Қорытындысы
Тиімді тамқтану іс-шара жоспарының.
Қорытындысы
Әлеуметтік педагог:Турсыналиев Н.Р
Дұрыс тамақтану –денсаулық кепілі! Оқушыларды тамақтану мәдениетімен таныстырып ,меңгерту. Адамның ағзасына қажетті тағамдық заттардың ерекшелігін түсіндірілді. Қазақтың ұлттық тағамдары мен салт-дәстүрлерін жаңғырту арқылы патриоттық сезімдерін оятты. Салауатты өмір салтын қалыптастыру. Осыған орай «Тиімді тамақтану» акциясының іс-шаралар жоспарына сай 15 мен 24 қазан аралығында «Тиімді тамақтану» акциясы ұйымдастырылып өткізілді.
Дөңгелек үстел тақырыбы: Дұрыс тамақтану – гигиенасы
№35жббм медбикесі Балапанова Мерует Ас – адамның арқауы. Қаншалықты дұрыс тамақтансақ, денсаулығымыз соншалықты мықты болмақ.
Дұрыс тамақтану – ең алдымен диета емес екендігін ашып айтқан жөн. Артық салмақтан арылу үшін кейбір қыз-келіншектер түрлі диетаға бет бұрып, кейде тіпті шыдамай бұзып жіберетін де кездер болады. Ал, сіз дұрыс тамақтану арқылы әрі салмағыңызды азайтып, әрі ағазаға күнделікті қажет ақуыз, май, көмірсуларды мөлшерімен тұтынуды үйренесіз. Ендеше негізгі ерекшеліктерге және ескеретін кейбір мәселелерге тоқталып өтейік.Денсаулықты сақтау үшін қажетті нәрселер: қоршаған ортаны таза ұстау, белсенді қозғалыста болу, дұрыс тамақтану, зиянды әдеттерден аулақ болу, рухын таза сақтау туралы ескертілді.
«Тиімді тамақтану. Дәрумендер» тақырыбында 5-11 сыныптар арасында биология пәні мұғалімі: Тилегенова баяндама оқыды.
Баяндама барысында мұғалім Дұрыс тамақ ішудің тәртібі, рационалды тамақтану- ол тамақтың қуаты мен сапалық химиялық құрамын, қоректік заттардың деңгейлік арақатынастарының тұрақтылығын қортылуын және гигиеналық жағынан тазалығын ескертуді қажет ететіндігін және Тамақтанудың негізгі элементтері яғни, 1.Тәуліктік қоректік заттардың арақатынасын үйлесімді байланысын сақтау.
2.Дұрыс тамақ ішудің, тамақтану режимін, ұзақтығын,сапалық шамасын сақтау керектігін түсіндірді.
Сабақтың тақырыбы: Дұрыс тамақтанудың пайдасы
1.Салауатты өмір салты бойынша «Дұрыс тамақтанудың пайдасы» адам денсаулығы үшін өте маңызды екені туралы әңгіме жүргізіп түсіндірілді.
2.Оқушылардыңдұрыс тамақтана білу мәдениетін мектепте және отбасында дұрыс қалыптастыру туралы ой бөлісіп және оны жеткізе білді.
3.оқушылар өз денсаулығы үшін дұрыс тамақтанудың зор пайдасы бар екенін жан-жақты әңгімелеу арқылы, өз өмірінен алар орны ерекше екенін түсіне білді.
Сабақтың тақырыбы:«Ас- адамның арқауы»
Денсаулықтың негізі – дұрыс тамақтану екенін түсіндіру. Ырым тыйымдармен таныстыру. Ұлттық тағамдарды насихаттау Оқушылар ұлттық дәстүр жайында айтып, ұлттық тағамдармен танысып, ырым-тыйымдарды білді. Тағамдарға байланысты мақал-мәтелдер жатқа айтты. Оқушылар жұмбақ шешті.
Сабақтың тақырыбы:«Тамақтанудағы 10 қателік»
Сонымен, дұрыс тамақтанудың негізгі ережелері:
Жиі әрі аз-аздан тамақтану (әр 2,5 — 3 сағат сайын тамақтану. 1 күнге 5-6 рет тамақтану қажет) 2. Рационда белоктың, майдың және көмірсутегінің болуы; 3. 1 күн ішінде тұтынатын майды, белокты және көмірсутегін өз организміңіздің қалауына қарай ыңғайластыра қолдану; 4. Таза су (күніне 2 литрден жоғары мөлшерде су ішу керек); 5. Таза тамақ (жартылай фабрикаттардан, тез дайындалатын тағамдардан және тәттіден бас тарту); 6. Калория нормасын сақтауы екені түсіндіріліп медбике тарапынан дәріс оқылды.
1-11 сыныптар арасында аз қамтылған жағдайы төмен отбасы оқушылары, тегін ыстық тамақпен қамтылған. Солардың ішінде 58 оқушыдан «Дұрыс тамақтану» тақырыбында сауалнама алынып жинақталды.
Мектеп директоры: С.А.Касымова
Орындаған әлеуметтік педагог: Н.Р.Турсыналиев